Kawa ziarnista – wszystko co powinieneś wiedzieć

Kawa to niesamowity napój, który zawładną światem dzięki swoim pobudzającym właściwościom. Kofeina zawarta w ziarnach kawy powoduje nadprodukcję adrenaliny i zwiększa poziom neurotransmiterów (dopamina, serotonina i acetylocholina). Dzięki tym mikroelementom mózg człowieka rozpoczyna pracę na wysokich obrotach. Zatem co powinieneś wiedzieć na temat kawy, i dlaczego warto, żebyś wybierał głównie kawę ziarnistą? Zapraszam.

Plantacja kawy — jak i gdzie?

Kawa ziarnista jest niczym innym jak pestką owocu kawowca. Plantacje tych roślin uprawiane są głównie w Etiopii, skąd pochodzi najpopularniejsza odmiana — Arabica. Ponad 65 proc., ziaren kawy na rynku to właśnie Arabika. Pozostałe 35 proc., to mniej powszechna odmiana, Robusta. Warto podkreślić, że na świecie jest ponad sześćdziesiąt gatunków kawy, ale to głównie Robusta i Arabika zawładnęły rynkiem. Największym producentem ziaren kawowca są m.in.:

  • Ameryka Południowa — Brazylia i Kolumbia.
  • Azja — Wietnam i Indonezja.
  • Ameryka Łacińska — Meksyk.

Kawa znacząco różni się w zależności od pochodzenia. Dla przykładu, kawa uprawiana na plantacjach amerykańskich, ma smak łagodny o lekkim orzechowym zabarwieniu, dlatego też jest najpowszechniejsza. Natomiast ziarna kawowca z Azji, są zdecydowanie cięższe i posiadają nutę ziemistości. W odróżnieniu od pozostałych, kawa pochodząca z Afryki jest zdecydowanie kwaśniejsza. Smak oraz aromat kawy, w lwiej części zależą od gleby, a także warunków atmosferycznych. 

Odmiany ziaren Arabiki

Skoro ustaliliśmy w powyższym rozdziale, że arabika jest najchodliwsza, to wypadałoby przedstawić tę kultową odmianę. A zatem, Arabika uprawiana jest na wielu różnych gruntach, co pozwala na wyhodowanie bardzo ciekawych nut smakowych m.in.:

  • Bourbon – jest to jedna z najstarszych odmian Arabiki i cechuje ją lekko kwaskowaty posmak z nutą orzecha. Ziarna tej odmiany nie należą do największy, dzięki czemu idealnie nadają się do deserów i kaw smakowych.
  • Mocca – to kawa pochodząca z Etiopii i to właśnie dzięki tamtejszej glebie, zawdzięcza ona swój charakterystyczny czekoladowych posmak. Najczęściej podawana jest z gorącą czekoladą.
  • Mundo Novo – jest odmianą kawy, którą uzyskuje się poprzez zmieszanie ziaren Bourbonu z Typicą. Jest to wyjątkowo odporny na choroby gatunek, który perfekcyjnie nadaje się do latte.
  • Maragogype – to odmiana, która często nazywana jest kawą “słoniowatą”. Nazwę zawdzięcza ogromnym liściom. Odmiana ta posiada lekki i delikatny posmak słodyczy, który doceniają koneserzy.
  • Geisha – jest to odmiana o bardzo wysokiej randze i ogromnej palecie smaków, od cytrusów, aż po śliwki, a nawet czekoladę. Kawa ta potrafi kosztować nawet 400 dolarów za jeden kilogram.

Jaką kawę wybrać

Najczęściej kawa jest pakowana hermetycznie i nie mamy możliwości sprawdzenia jej jakości. Jednak są sklepy, w których kawa sprzedawana jest na wagę. Wtedy mamy sposobność sprawdzenia wszystkich aspektów kawy, zapachu, wielkości ziaren, a także aromatu. Jednak jeżeli jest to tradycyjna kawa — pakowana hermetyczne — to należałoby zapoznać się ze składem. Jeżeli mamy do czynienia ze 100 proc., arabiką to mamy sukces. Pozostałe istotne informacje, które pozwolą cieszyć się doskonałą kawą ziarnistą, to m.in.:

  • Plantacja zwróćmy uwagę, gdzie była hodowana kawa.
  • Sposób zbioru powinniśmy też przeanalizować, jak zostały zebrane dane ziarna kawy.
  • Certyfikaty — należałoby także sprawdzić, czy dana firma posiada certyfikaty jakości.

Na koniec najważniejsza uwaga, zawsze wybieraj kawę ziarnistą — jeżeli masz urządzenie do jej zmielenia. Świeżo kruszona kawa o wiele lepiej zachowuje swój smak i aromat. Kawa ziarnista zawsze będzie dominować nad kawą, która została rozdrobniona wcześniej. Żadne opakowanie nie jest w stanie utrzymać aromatu świeżo mielonej kawy.

 

About the Author

You may also like these