Kawa ziarnista – dlaczego warto ją pić

Kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Regularne jej picie w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ chociażby na układ krwionośny czy ciśnienie. Często jednak sięgamy po szybkie rozwiązania, jakimi są kawy rozpuszczalne czy te, które sprzedawane są jako zmielone ziarna. Jest to błąd, ponieważ kawa ziarnista ma znacznie więcej zalet, od jej szybszych w przygotowaniu odpowiedników.

Smak i aromat

Olejki eteryczne, które odpowiadają za to jak nasza kawa smakuje zamknięte są wewnątrz ziarna. Dodatkowo, ich profil sensoryczny kształtuje się podczas procesu wypalania. W przypadku kawy mielonej, nie przykłada się do tego dużej wagi. Delikatne aromaty, takie jak truskawka, zielone owoce, mango, smaki kwiatowe i tak zdążą się ulotnić zanim konsument dostanie w swoje ręce paczkę. Dlatego kawa mielona różnych producentów smakuje bardzo podobnie. Silne aromaty, takie jak czekolada, kakao, orzechy czy ziemia są jedynymi jakie w niej zostają. Inaczej wypada pod tym kątem kawa ziarnista sprawdź. Występujący w niej “pakiet” aromatów zostaje w niej do momentu aż w młynku rozłupiemy ziarno. Dlatego jej profil sensoryczny będzie znacznie bogatszy.

Właściwości zdrowotne

Produkcja i pakowanie kawy mielonej w dużym stopniu narażone jest na występowanie w niej różnych nieporządanych elementów, głównie kurzu który unosi się w powietrzu. Po prostu zmielone ziarna ciężko jest odseparować od drobnych zanieczyszczeń, używając sit. Kawa ziarnista ze względu na rozmiar może być łatwo oddzielona od mniejszych zanieczyszczeń. Można też ją nawet myć czy potraktować sprężonym powietrzem, bez negatywnego wpływu na jej smak czy długość przechowywania. 

Ze względu na proces produkcyjny w kawie ziarnistej znajdziemy nie tylko silniejszy, bogatszy smak, ale także właściwości zdrowotne. WIęcej łatwo przyswajalnych minerałów i witamin. Większa zawartość tłuszczu który naturalnie w niej występuje, pozytywnie wpływa na “pobieranie” mikroskładników z naparu.  Należy też pamiętać o tym, że taka kawa będzie zawierać więcej kofeiny niż klasyczna “sypana”. 

About the Author

You may also like these