Kawa ziarnista – charakterystyka, pochodzenie i rodzaje

kawa ziarnista najlepsza oferta – co to takiego i skąd się bierze?

Kawa ziarnista jest najczęściej wybieranym rodzajem kawy, dzięki możliwości zmielenia jej ziaren tuż przed przygotowaniem ulubionego napoju. Gwarantuje to jeszcze bardziej aromatyczny i intensywny smak parzonej kawy. Wszystko za sprawą ukrytego we wnętrzu ziaren bogatego bukietu, który różni się w zależności od wybranej odmiany. Wspomniane walory smakowe i aromatyczne są zdecydowanie mniej wyczuwalne we wcześniej rozdrobnionym gotowym produkcie (kawa mielona tzw. sypana).

Ziarna kawy to nic innego jak pestki czerwonego owocu kawowca zebrane w odpowiednim dla nich czasie. Pojedynczy owoc najczęściej ma dwa ziarna. Sam kawowiec w naturalnym środowisku może osiągnąć nawet do 10 metrów wysokości. W warunkach plantacyjnych dorasta do max. 2 metrów. Jego uprawa wymaga określonych warunków, przez co odbywa się tylko w niektórych rejonach świata.

Plantacje kawowca najczęściej są zakładane w Ameryce Środkowej, północnej części Ameryki Południowej, Afryce oraz Wschodniej Azji. Kawa pochodząca z różnych zakątków świata ma odmienny smak, na który nakłada się wiele czynników takich jak rodzaj gleby, stopień nasłonecznienia plantacji oraz sam gatunek rośliny. Oprócz warunków środowiskowych dużą rolę odgrywa również sposób przetwarzania i parzenia ziaren kawowca.

Odmiany kawy ziarnistej

Obecnie na świecie znanych jest ponad 500 rodzajów kawowca. Najczęściej uprawiane są tylko 2 z nich: coffea arabica (Arabika), coffea canephora (Robusta). Odmiany te różnią się przede wszystkim zawartością kofeiny, walorami smakowymi i samym kształtem ziaren. 

Odmiana Arabikia charakteryzuje się stosunkowo niewielką zawartością kofeiny, przez co jej smak jest odbierany za łagodniejszy ze słodko-owocową nutą. Ziarna mają podłużny kształt z centralnie położonym rowkiem, zakrzywionym w kształcie litery S. 

Odmiana Robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabika, co czyni jej smak zdecydowanie bardziej intensywnym z wyczuwalnymi nutami zbożowymi. Ziarna mają owalny kształt z prostym rowkiem na środku.  

 

 

About the Author

You may also like these